KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Opievallmo

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerOpiumvallmo, fjädervallmo
Latinskt namnPapaver somniferum
VäxtfamiljVallmoväxter (Papaveraceae)
Engelskt namnOpium poppy
ToxicitetVäxtsaften är giftig och innehåller s.k. alkaloider (morfin, kodein, noskapin och papaverin). De förädlade formerna av opievallmo, som odlas i Sverige, innehåller endast låga halter av alkaloider. Alkaloiderna används som läkemedel, men olyckligtvis också som narkotikum.

Allmän informationOpievallmo odlas som ettårig prydnadsväxt. Den blir 70-100 cm hög och och har vackra röda och vita blommor. Blomman vissnar efter en till två dagar, men om man har några stycken plantor, så kommer det nya blommor hela tiden. Även frökapslarna är dekorativa. Växten passar bra att odla i krukor eller rabatter och den trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 55:1. Opievallmoplantan i A har bara knoppar. En förstorad knopp visas i B och en fullt utslagen blomma i C. Den avbildade blomman är trolige en variant, som brukar kallas fjädervallmo.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 55:2. Opievallmo kan lätt fröförökas och den producerar 100-tals frön i varje kapsel. Kapseln kan tömmas genom att man vänder den upp och ner när den har torkat och hål har bildats vid den övre kanten på kapseln. Fröna ska förvaras torrt och gärna svalt och de sås lämpligen i april och förkultiveras inomhus tills frostrisken är över.

Bild A och C visar mogna men färska frökapslar. Bild B visar torra frökapslar och på den vänstra kapseln kan man se de hål, som bildas när fröna är färdiga att skördas. Bild D visar torra frön, som är ca 1 mm långa. Längden på skalstrecken i C och D motsvarar 3 cm resp. 3 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 55:3. Bilden på småplantorna är tagen drygt en månad efter sådd och de största plantorna är färdiga att skola ut.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.