KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Pion, busk-

KategoriTräd och Buskar
SynonymerTrädpion
Latinskt namnPaeonia suffruticosa
VäxtfamiljPionväxter (Paeoniaceae)
Engelskt namnTree peony
UrsprungKina
Allmän informationBuskpioner har helt fantastiska blommor, som finns i färger från vit till röd. Busken kan bli ganska omfångsrik (ca 150 cm hög och lika bred) med åren eftersom stammen inte vissnar ner som den gör på örtartade pioner. Blomningsperioden är tyvärr ganska kort, men desto vackrare när den pågår.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 57:1. På bilden (A) ser men ett av de nya skotten, som på buskpioner bryter ifrån stammen på våren. Den vita blomman (B) är fotograferad i vår östra grannes trädgård. Eventuellt representerar B en egen art (Paeonia rockii) eller åtminstone en egen underart (Paeonia suffruticosa subsp. rockii). C och D visar blommor av rosa resp. röd buskpion.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 57:2. Buskpioner kan förökas genom frösådd. Har själv ingen större erfarenhet av detta, men vet att man måste ha tålamod för att fröföröka buskpioner. Den som vill veta mer om förökning av pioner kan läsa referens nr. 2 nedan.

Bilden visar frön och fröställningar från den rosa buskpionen nedan (Fig. 57:3). Fröna såddes i krukor med sandblandad jord i botten och några cm ren sand över fröna (hösten 2013). Sådden kontrollerades ett år senare och då fanns det rötter och anlag till blad, som nu (nov. 2014) har planterats ut. Längden på skalstrecket motsvarar 3 cm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 57:3. Har äntligen lyckats få upp småplantor från frön av den vita buskpionen i Fig. 57:1 B. Fröna mognade i augusti 2018 och planterades i en kruka med sandblandad jord under september samma år. Krukan lämnades utomhus under hela vintern, men togs in i ett rum som håller +8 - 10 grader C under senhösten 2019. I november samma år hittade jag småplantor i krukan, som nu har fotograferats (A) och tagits in i rumstemperatur med extra belysning. Tyvärr, är det inte säkert att det blir somma vackra färg på blommmorna, som det blir på moderplantans blommor. Det dröjer dock några år innan vi får veta. Den andra bilden (B) visar småplantorna när de har blivit ett par veckor äldre. Några hjärtblad visade sig aldrig. Det verkade som om de inte lyckades spräcka fröskalet och nu sitter de som på ett litet skaft vid några plantor och vid de andra plantorna verkar det som om de är kvar i jorden. Datum 2020-01-10 (A) och 2020-01-29 (B).

Förökning med sticklingarBuskpioner lär även kunna förökas genom sticklingar och genom ympning.

Bilder från andra platserOdling
Bild­kom­men­tarerFig. 57:4. Bilden visar hur en rosa buskpion har brett ut sig i vår trägård.

Referenser

1. Eric Wahlsteen & Kenneth Lorentzon, 2013. Alla tiders pion. Natur & Trädgård, 1:36-45.
2. Eric Wahlsteen & Kenneth Lorentzon, 2013. Älskade pion. Natur & Trädgård, 2:4-31.


3. Helena Söderman, 2019. Pionen är mitt hjärtas blomma. Natur & Trädgård, 1:4-25.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.