KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Tomat, namnsort Suzanna

Latinskt namnSolanum lycopersicum
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnSuzanna tomato
UrsprungTomater kommer ursprungligen från Chile och Peru.
Allmän informationSuzanna är en röd cocktailtomat, som blir ca 5 cm i diameter. Suzanna är en mycket god sort, som dessutom ger hög avkastning och mognar tidigt. Den kan odlas i vindskyddat söderläge, gärna mot en husvägg eller på balkong, även om den ger ännu bättre avkastning i växthus. Utomhus kan man släppa fram 5 klasar och i växthus 7 klasar. Denna sort ska tjuvas.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 6:1. Bilden visar blommor (A) och tomater (B och C) av namnsorten Suzanna. I bilden A ser man att pistillen inte sticker ut utanför ståndarknapperna, vilket visar att Suzanna inte är en vildtomat. Jämför bild på Galapagostomat. Den första klasen som kommer är ofta ganska lång (B) och kan ge 15-20 tomater.

Förökning med frönSe Tomater.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 6:2. Småplantorna på bilden, som är färdiga att planteras om, är ca två veckor gamla och fröna brukar gro efter 5-7 dagar vid 20-25° C.

Allmänna kommen­tarerDet finns en F1-hybrid, som heter Suzanne, och namnsorten Suzanna (med a på slutet) härstammar från F1-hybriden men har efter flera års odling i vår trädgård blivit ganska stabil och ger samma typ av tidiga och mycket välsmakande tomater år från år. Ibland kan de skilja sig åt lite grand i formen. Vissa plantor ger nästan helt runda tomater medan andra ger lite mer avlånga tomater. Detta är ett tecken på att de härstammar från en F1-hybrid.
LänkTomatklubben.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.