KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Brännässla

KategoriOgräs
Latinskt namnUrtica dioica
VäxtfamiljNässelväxter (Urticaceae)
Engelskt namnCommon nettle or stinging nettle
UrsprungAsien, Nordamerika och norra Europa
ToxicitetBrännässlor har brännhår som kan injicera bl.a. histamin när de bryts av.
Allmän informationBrännässlan behöver kanske inte någon närmare presentation, men i varje välskött trädgård bör det finnas ett ostädat hörn med brännässlor, som utgör viktig föda för larver till några av våra vackra dagfjärilar. Förväxla inte brännässla (se nedan), som har små grå blommor, med vitplister (Fig. 85:1), som har relativt stora och vita blommor.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 76:1. Bilden visar övre delen av en brännässleplanta med blommor i toppen.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 76:2. När man använder egentillverkad såjord med kompost, så kan ibland små överraskningar dyka upp.
Bilder på skadedjurSkadedjur
Bild­kom­men­tarerFig. 76:3. Skadedjur på ogräs kanske inte kan räknas som ett riktigt skadedjur, men ur brännässlan perspektiv, är detta nog ett skadedjur ändå. A. Två nässelfjärilslarver, som kalasar på brännässlans blad och har lämnat avföring efter sig. Brännässlan är värdväxt för larver av amiral, nässelfjäril, påfågelöga, tistelfjäril och vinbärsfux, så det finns all anledning till att ha kvar ett bestånd av brännässlor i trädgården. B. Har man brännässlor i sin trädgård, så kan man räkna med att också denna vackra fjäril (nässelfjäril) dyker upp. Den färdigutvecklade fjärilen föredrar dock andra växter, t.ex. citrontimjan, som här på bilden.

Allmänna kommen­tarerPå våren kan man laga underbart goda soppor på blad från unga plantor av nässlor. Dessutom kan man göra nässelvatten (ekologisk gödsel) av nässlorna.

Referenser1. Barbro Forsberg, 2011. Det våras för nässlan. Natur & Trädgård, 1:72-77.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.