KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Guldbagge, olivgrön

Ordningsnamn:Skalbaggar
Vetenskapligt ordningsnamn:Coleoptera
Vetenskapligt namn:Protaetia metallica
Engelskt namn:"Protaetia metallica "
Utbredningsområde:Olivgrön guldbagge förekommer i jordbrukslandskap i hela Sverige, men är något mindre allmän i Norrland.
Storlek:Längd: ca 20 mm.
Fältkännetecken:I Sverige finns det två arter av guldbaggar, som är mycket lika varandra, men har olika färgnyanser. Den ena heter gräsgrön guldbagge, och den andra, som är avbildad nedan heter olivgrön guldbagge. Guldbaggar lever av frömjöl, ståndare och delvis av kronblad från vissa blommor och i vår trädgård tycks de ha förkärlek till vita luktpioner. Guldbaggar kan också suga i sig sav från lövträd.
Larv:Larvarna är stora och tjocka samt vita till färgen. Huvudet har ett brunt kitinlager som skydd. Man kan hitta dessa larver i förmultnat trä och myrstacksmaterial samt i komposter, där de hjälper till med nedbrytning av organiskt material.
Övrigt:Guldbaggar kan flyga utan att fälla ut täckvingarna. En av världens största skalbaggar, goliatbaggen, är en guldbagge.


Foto: Kaggen. Olivgrön guldbagge
Fig. 12:1. Olivgrön guldbagge, som kalasar på pollen från en luktpion ("Prairie Moon"). Västeråkers - Högby, 2019-06-14.


Guldbagge, larv. Foto: Kaggen.
Fig. 13:2. Larv av olivgrön (eller gräsgrön) guldbagge. Sådana här larver hittar man ofta i komposter, där de gör stor nytta genom att äta upp förmultnade växtdelar. Fotograferad i vår trädgård på fotografens handske för att huvudet och de tre benparen (på ena sidan) skulle synas. Västeråkers - Högby, 2020-06-13.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.