KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Skymningssvärmare, brunsprötad

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Hyles gallii
Engelskt namn:Bedstraw Hawk-moth or Galium Sphinx
Utbredningsområde:Fjärilen förekommer i Norden utom på Island, men är vanligast i Danmark.
Storlek:Vingspann (imago): 60-80 mm. Längd (larv): 75-85 mm
Fältkännetecken:En mycket vacker fjäril, som man kan se ryttla (hovra) framför en blomma i skymningen för att suga nektar. Den främre delen av kroppen är olivgrön på ovansidan. Den bakre delen av kroppen är också olivgrön, men har också en liten vit prick i mitten på varje led, samt vita ränder på sidorna. Framvingarna är också olivgröna och har ett gräddvitt mönster. Framvingarnas bakre kant har en bred gråblå rand. Bakvingarna har ett rött område i det vita mittenfältet.
Larv:Larven är olivgrön och har på sidan av varje segment, en gul fläck på svart botten. Larven har en röd tagg i bakändan. När larven är fullvuxen går färgnyansen över i brunt.
Övrigt:

Brunsprötad skymningssvärmare. Foto: Kaggen.
Fig. 28:1. Brunsprötad skymningssvärmare (Hyles gallii), som har tillbringat vintern som puppa i mitt övervintringsterrarium för fjärilar i Västeråker. Bilden är tagen strax före själva fjärilssläppet. Datum: 2023-06-25.


Foto: Johanna Johansson. Brunsprötad skymningssvärmare.
Fig. 28:2. Här påbörjas fjärilssläppet och den brunsprötade skymningssvärmaren får lite hjälp att komma ut ur terrariet. Västeråkers - Högby, 2023-06-25.
Foto: Johanna Johansson


Foto: Johanna Johansson. Brunsprötad skymningssvärmare.
Fig. 28:3. Här har den brunsprötade skymningssvärmaren satt sig på ett grässtrå, men bara för ett par några sekunder innan den testar sina vingar och drar iväg som ett smärre reaplan. Västeråkers - Högby, 2023-06-25.
Foto: Johanna Johansson


Foto: Kaggen. Larv av brunsprötad skymningssvärmare.
Fig. 28:4. Larv av brunsprötad skymningssvärmare, som söker en lämplig plats för att förpuppa sig. Man ser på den mörka färgen att den är på väg in i sitt puppstadium. Västeråkers - Högby, 2017-08-08.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.