KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Frostfjäril, större

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Operophtera fagata
Engelskt namn:Northern winter moth
Utbredningsområde:Större frostfjäril förekommer allmänt i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Storlek:Vingspann (imago): 27-34 mm (hane), förkrympta vingar (hona). Längd (larv): upp till ca 25 mm.
Fältkännetecken:Större frostfjäril kallas även björkfrostfjäril. Hanen har blekt brunaktiga framvingar med några svagt markerade mörka band. Bakvingarna är mycket ljusa och nästan vitaktiga. Honan har förkrympta vingar och kan inte flyga. Större frostfjäril tål frost liksom den mindre frostfjärilen (Operophtera brumata) också gör och man kan se den flyga långt in i november. Man kan skilja den från mindre frostfjäril genom att den är större, har ljusare vingar och framför allt bakvingarna är mycket ljusare.
Larv:Larven är grön med svart huvud och har mörka ränder på sidorna och på den bakre delen av ryggen. Larverna lever av blad, blommor, knoppar och små frukter på olika fruktträd (t.ex. äppel- plommon- och körsbärsträd) och kan åstadkomma mycket stor skada.
Övrigt:Den större frostfjärilen dyker bara upp där det finns björkar i närheten av fruktodlingen. Larverna kan också leva på björkar.

Större frostfjäril. Foto: Kaggen.
Fig. 50:1. Hane av större frostfjäril, som sitter på utsidan av vår altandörr och värmer sig i solen. Västeråker, november 2020.


Större frostfjäril. Foto: Kaggen.
Fig. 50:2. Närbild på huvudet av större frostfjäril, där man ser ögonen och två bakåtvikta antenner samt frambenen, som är suddiga på bilden. Västeråker, november 2020.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.