KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Sälgskimmerfjäril

Ordningsnamn:Fjärilar
Vetenskapligt ordningsnamn:Lepidoptera
Vetenskapligt namn:Apatura iris
Engelskt namn:Purple emperor
Utbredningsområde:Sälgskimmerfjärilen påträffades första gången i Sverige 1981 i Blekinge. Under de senaste 40 åren har fjärilen spridit sig vidare norrut i Sverige och nu kan den påträffas i t.ex. Uppland på grund av den globala uppvärmningen.
Storlek:Vingspann (imago): 65-74 mm. Längd (larv): upp till ca ?? mm.
Fältkännetecken:Sälgskimmerfjärilen är en stor och mycket vacker fjäril tack vare vingarna som skimrar i blått hos hanen. För övrigt går vingarna i svart, vitt, grått och orange. Sälgskimmerfjärilen har en orange ögonfläck på varje bakvinge. Det finns viss risk för förväxling med aspfjäril, tryfjäril och aspskimmerfjäril. Aspfjärilen är dock större och har inga ögonfläckar på vingarnas ovansidor. Tryfjärilen har inte heller några ögonfläckar och inga gulröda färger på vingarnas översidor. Tryfjärilen är dessutom mindre än sälgskimmerfjärilen. Aspskimmerfjärilen är ungefär lika stor, som en sälgskimmerfjäril, men den har en orange ögonfläck på både fram- och bakvinge.
Larv:
Övrigt:

Sälgskimmerfjäril. Foto: Kaggen.
Fig. 54:1. Sälgskimmerfjäril med utslagna vingar fotograferad på en av grusstigarna i Wiks naturpark. Datum: 2021-07-04.


Sälgskimmerfjäril. Foto: Kaggen.
Fig. 54:2. Samma fjäril, som ovan, men fotograferad från sidan. Då framträder vingarnas skimmrande blåa färg och man ser vilken underbart vacker fjäril detta är.


Sälgskimmerfjäril. Foto: Kaggen.
Fig. 54:3. Samma fjäril, som ovan, men med hopslagna vingar. Här ser man tydligt att fjärilen söker efter något (fukt?) med den gula sugsnabeln.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.