Växter i denna underkategori
Havannapeppar | |
---|---|
Kategori | Grönsaker m.m. |
Synonymer | Chilipeppar |
Latinskt namn | Capsicum chinense |
Växtfamilj | Potatisväxt (Solanaceae) |
Ursprung | Sydamerika |
Allmän information | Alla chilipepparsorter är perenna växter i sina hemtrakter, men de flesta är svåra att övervintra eftersom de kräver relativt hög temperatur. Havannapeppar kan övervintras ljust och vid 15-17 °C. Vid dessa förhållanden utvecklas, tyvärr, bladlöss väldigt lätt. |
Ljusbehov | Sol |
Förökning med frön | Chilipeppar förökas genom frösådd. Fröna tas till vara när frukterna är mogna (utfärgade) och ska skördas. Frukter, som inte är delade kan utan vidare hanteras, men när men delar en frukt, bör man använda engånshandskar när det gäller de starkare sortena (t.ex. Habanero). Fröna kan spridas ut på hushållspapper och torkas i rumstemperatur där luftväxlingen är god under 2-3 veckor. Förvaras sedan svalt och torrt för lång grobarhet (flera år). Fröna måste sås inomhus i februari för att man ska hinna få frukter under första säsongen. Se även namnsorten. |
Allmänna kommentarer | Alla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter.
Inga chilipepparsorter är giftiga, men alla är mer eller mindre starka och innehåller capsaicin och capsaicinoider (capsaicinliknande substanser), som ger den starka smaken. Styrkan på olika Havannapepparsorter ligger på 100 000-300 000 scovillegrader. |
Referenser | 1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc. 2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59. |
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.