KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Rörhöna

Familjenamn:Rallar (eller Sumphöns)
Vetenskapligt familjenamn:Rallidae
Vetenskapligt namn:Gallinula chloropus
Engelskt namn:Common Moorhen
Häckningsområde:Häckar i Götaland och södra Svealand.
Flyttvanor:Rörhönan är en flyttfågel, som övervintrar i sydvästra Europa.
Storlek:Längd: ca 30 cm, vingspann: ca 55 cm och vikt: ca 340 g.
Fältkännetecken:Rörhönan är en elegant fågel med stora gröna fötter Fjäderdräkten är svart med en vit streckad linje på sidorna. Den är också delvis vit på stjärtundersidan. Näbben är klarröd med gul spets. Sothönan är en större fågel, som dock kan förväxlas med rörhönan Liksom sothönan har även rörhönan en pannplåt, men den är röd till skillnad mot sothönans pannplåt, som är vit. Näbben hos sothönan är också vit, så kan man bara se huvudet klart, så är det lätt att skilja på dessa båda fågelarter.

Rörhöna. Foto: Kaggen.
Fig. 119:1. Rörhöna i Kurparken i Wiesbaden i Tyskland. Eftersom jag inte har lyckats fotografera rörhönor i mitt rapportområde, så använder jag dessa bilder. Rörhönorna i Kurparken är vana vid människor och lätta att fotografera. 2017-10-16.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.