KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

FågelobservationerSenaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Korp

Familjenamn:Kråkfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Corvidae
Vetenskapligt namn:Corvus corax
Engelskt namn:Common Raven
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Korpen är en stannfågel
Storlek:Längd: ca 62 cm, vingspann: ca 130 cm och vikt: ca 1250 g.
Fältkännetecken:Korpen är helsvart och mycket stor. Det är vår största kråkfågel och den har en mycket kraftig näbb. Korpen är en mycket skicklig flygare och på våren kan man se den uppföra sina akrobatiska flygkonster.

Läte(n):

Korpen läte är lätt att lära sig. Det låter som om den säger: "korrrp korrrp korrrp". På våren har den också ett metalliskt klingande : "klonk".

Lyssna på korpens kontaktläte. Man hör två korpar, som ropar till varandra och i inspelningen kan man också höra en taltrast:

Inspelat i Wiks Naturpark, 2021-04-30.


Korp. Foto: Kaggen.
Fig. 12:1. Korp (Corvus corax), som födosöker tillsammans med en flock kråkor. På den vänstra bilden med kråkan i förgrunden kan man se vilken storleksskillnad det är mellan korp och kråka. Västeråkers - Eneby, 2020-04-06.


Korp. Foto: Kaggen.
Fig. 12:2. Bilden visar flygande korpar och på den högra bilden kan man också se en gråkråka för storleksjämförelse med korp. Den högra bilden visar också korpens spetsiga form på stjärten (överst t.h.), som skiljer den från grågråkan (i mitten). Wik, 2020-03-15.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.