KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Lärkfalk i närområdet

En Lärkfalk har nyligen varit synlig i området runt Västeråkers - Högby. Det är en ny art för området, som bevakas av Kaggens Natursida. Lärkfalken identifierades genom kikare och tack vare dess läte. Den har nämligen ett läte som liknar göktytans. Apropå göktyta, så har vi också en häckning av göktyta i området.

Notisens datum: 2025-06-11

Björktrast

Familjenamn:Trastfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Turidae
Vetenskapligt namn:Turdus pilaris
Engelskt namn:Fieldfare
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Björktrastar från den norra delen av landet flyttar till den mellersta och södra delen av Sverige samt till de centrala delarna av Eutopa under vintern.
Storlek:Längd: ca 25 cm, vingspann: ca 41 cm och vikt: ca 100 g.
Fältkännetecken:Könen är mycket lika varandra även om honan har lite mer dämpade färger. Björktrasten har grått huvud, rödbrun rygg och ljugrå övergump (se Fig. 13:A, B och D). Bröstet har rostgul ton och bröstet samt buken har mörkbruna fläckat, som är streckformade på bröstet och hästskoformade på buken (se bilderna A och C). Genom sin färgkombination är björktrasten relativt lätt att skilja från andra trastar.

Björktrast. Foto: Kaggen.
Fig. 13:1. Björktrastar i en rönn (A, C och D) och en lönn (B) i Västeråkers - Högby. Under denna tid på året passar björktrastarna på att kalasa på rönnbär och fallfrukt. Datum: 2016-10-24.


Björktrast. Foto: Kaggen.
Fig. 13:2. Björktrast i äppelträd. Västeråkers - Högby. Datum: 2016-11-09.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.