KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Grönsiska

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Carduelis spinus
Engelskt namn:Eurasian Siskin
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Grönsiskan är en flyttfågel, men kan övervintra i södra Sverige.
Storlek:Längd: ca 12 cm, vingspann: ca 22 cm och vikt: ca 12 g.
Fältkännetecken:Grönsiskan liknar en grönfink, men är mindre och har en spräckligare fjäderdräkt. Den har också gul övergump och gula stjärtsidor. Hanen känns lätt igen på sin svarta hjässa och haklapp, vilket honan saknar. Hanen är ju dessutom mycket grönare än vad honan är.

Observationer

Grönsiska. Foto: Kaggen.
Fig. 23:1. Grönsiskor (Carduelis spinus) vid vår vinterfågelmatning. De två vänstra bilderna visar honor i två olika vinklar och de två högra bilderna visar hanar i två olika vinklar. Västeråkers - Högby, 2020-02-11.


Grönsiska. Foto: Kaggen.
Fig. 23:2. Grönsiskor (Carduelis spinus) i en stor flock på väg mot alarna vid Lårstaviken där de födosöker. Bilderna visar bara en liten del av flocken, som bestod av flera hundra individer. Västeråkers - Högby, 2019-12-28.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.