KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Skrattmås

Familjenamn:Måsar
Vetenskapligt familjenamn:Laridae
Vetenskapligt namn:Larus ridibundus
Engelskt namn:Black-headed Gull
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Skrattmåsen är en flyttfågel och den tillbringar vintrarna där det finns öppet vatten, t.ex. efter Sveriges sydligare kuster.
Storlek:Längd: ca 38 cm, vingspann: ca 93 cm och vikt: ca 270 g.
Fältkännetecken:Den vuxna skrattmåsen har en mycket karaktäristisk mörkt chokladbrun huva, som gör att den nog bara kan förväxlas med dvärgmås. Dvärgmåsen är dock mindre, dess huva går längre ner i nacken och den har mycket mörka vingundersidor.

Läte(n):

En skrattmåskoloni kan vara mycket ljudlig. Ett av ljuden är det s.k. skrattet, som kan beskrivas som: "krreäh".

Lyssna på sorlet från en skrattmåskoloni på flera hundra individer:

Inspelat vid Dalkarlskärret, Hammarskog 2021-05-23.


Observationer

Skrattmås. Foto: Kaggen.
Fig. 30:1. Skrattmås, som poserar på en stolpe vid Dalkarlskärret, Hammarskog, 2021-05-23.


Skrattmås. Foto: Kaggen.
Fig. 30:2. Skrattmåskoloni vid Dalkarlskärret. Datum: 2018-04-28.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.