KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Lärkfalk i närområdet

En Lärkfalk har nyligen varit synlig i området runt Västeråkers - Högby. Det är en ny art för området, som bevakas av Kaggens Natursida. Lärkfalken identifierades genom kikare och tack vare dess läte. Den har nämligen ett läte som liknar göktytans. Apropå göktyta, så har vi också en häckning av göktyta i området.

Notisens datum: 2025-06-11

Grönfink

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Carduelis chloris
Engelskt namn:European Greenfinch
Häckningsområde:Grönfinken häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Grönfinken är en stannfågel i Götaland och Svealand.
Storlek:Längd: ca 15 cm, vingspann: ca 27 cm och vikt: ca 30 g.
Fältkännetecken:Grönfinken är en ganska jämnt grågrön fågel, där honan går mer i grått och hannen går mer i grönt. Båda könen har ett gulgrönt vingband, som dock är längre hos hanen.
Läte(n):Grönfinkens vårsång är ett "ryande" läte, som låter lite som ett rullande R. Lätt att känna igen, när man väl har lärt sig ljudet.

Grönfink. Foto: Kaggen.
Fig. 7:1. Grönfinkar. Bild A visar en hona och bild B en hane. På bild C ser man grönfinken bakifrån. Både hona och hane har gulgröna vingpennor, som bildar ett vackert band på vingens framkant när fågeln sitter. Detta syns dock inte i A eftersom bilden är tagen nästan rakt framifrån. Högby, 2016-02-14.


Grönfink. Foto: Kaggen.
Fig. 7:2. Grönfink i eftermiddagsljus vid matningen. Grönfinken på bilden är troligen en hane eftersom den är gulgrön på bröstet och inte grå(grön). 2015-12-26.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.