KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Sångsvan

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Cygnus cygnus
Engelskt namn:Whooper Swan
Häckningsområde:
Flyttvanor:Anländer till Sverige i mars - april och flyttar i oktober - november. Övervintrar i norra Europa där det finns öppet vatten.
Storlek:
Fältkännetecken:Man kan lätt skilja flygande sångsvanar från flygande knölsvanar genom att sångsvanen kacklar ("sjunger"), medan från knölsvanen hör man bara ett vinande ljud från vingarna. Sångsvanen saknar knölsvanens näbbknöl och har gul näbb i stället för orange, som knölsvanen har.

Observationer

Sångsvan. Foto: Kaggen.
Fig. 74:1. Övre bilden: Ruvande sångsvanspar med en unge som tittar fram under den ruvande fågeln. Nedre bilden: Samma sångsvanspar, som nu är ute och simmar med ungarna. De fick fem ungar detta år (en unge syns inte på bilden). Tuna, Stora Kärret, 2019-05-20 resp. 2019-05-29.


Sångsvan. Foto: Kaggen.
Fig. 74:2. Sångsvan med fyra ungar i Gorran. På stenen till vänster sitter en storskarv. Datum: 2017-09-18.


Sångsvan. Foto: Kaggen.
Fig. 74:3. Sångsvan utanför Landholmsängarnas naturreservat vid Gorran. Det är samma individ, som tittar åt olika håll, på de båda bilderna. Datum: 2016-08-23.


Sångsvan. Foto: Kaggen.
Fig. 74:4. Flygande sångsvanar på väg över mig. Jag lyckades hinna fota dem, tack vara att de hördes långt innan de syntes. Den infällda bilden på svanen överst till vänster fotograferades när svanarna var nästan rakt över mig. Så här sent på året tror jag aldrig att jag har sett sångsvan tidigare i detta område. Högby, 2015-12-15.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.