KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Gråsiska

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Acanthis flammea flammea
Engelskt namn:Common Redpoll
Häckningsområde:
Flyttvanor:Gråsiskan häckar i Norrland, men på vintern flyttar den till södra Sverige och andra delar av Europa.
Storlek:
Fältkännetecken:Man brukar ibland skilja på gråsiska, brunsiska och snösiska. Dessa "arter" är dock mycket lika varandra genetiskt och det är tveksamt om de verkligen representerar olika arter. Därför räknas de numera som underarter där gråsiskan är nominatformen.

Gråsiska. Foto: Kaggen.
Fig. 77:1. Gråsiska i närheten av vinterfågelmatningen. Den röda pannfläcken syns mycket tydligt och detta är troligen en hona. De båda bilderna visar samma fågel i olika vinglar. Hanarna är ljusröda på bröstet. Högby. 2017-12-04.


Gråsiska. Foto: Kaggen.
Fig. 77:2. Gråsiska i eftermiddagsljus. Den röda pannfläcken syns tydligt. Detta är troligen en hona. Hanarna är ljusröda på bröstet. Högby. 2016-01-17.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.