KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Växter i denna underkategori

Tomater

KategoriGrönsaker m.m.
Latinskt namnSolanum sp.
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnTomato
UrsprungChile och Peru
Allmän informationDet finns många olika namnsorter och på Kaggens Natursida beskrivs fem favoriter: Suzanna, White sweet cherry, Green grape, Tiger och Galapagostomat.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 8:1. Skålen innehåller två olika arter och fyra olika namnsorter av den ena arten: White Sweet Cherry i förgrunden, Green Grape i bakgrunden, Suzanna till höger, Tiger i mitten och Galapagostomat (som är en egen art) till vänster. Datum: 2015-09-03.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 8:2. Om man vill samla in frön i liten skala, kan man plocka ut fröna och sprida ut dem på några lager hushållspapper med geléhöljet kvar. Fröna torkar fast i pappret och när man sedan ska så dem, så sliter man isär pappret och sätter fröna. Det gör inget om det sitter lite papper kvar på fröna. Det kan ta ett per veckor att få fröna helt torra.

Om man vill samla in större mängder frön, kan man använda sig av en lite proffsigare metod. Man lägger då fröna med geléhöljen i ett par dl vatten och låter de stå i 4-6 dagar vid ca 20 °C (se bild A). Då bryts geléhöljet ner av bakterier och svampar, så att man kan dekantera av resterna av geléhöljena och ta till vara fröna, som sjunker till botten (se bild B). Under denna process bör man förvara fröna oåtkomligt för känsliga näsor, eftersom det inte luktar så gott när bakterier och svampar gör sitt jobb. Fröna torkas på hushållspapper, som ovan, men nu är det ganska lätt att ta bort dem från hushållspappret. Frön som förvaras torrt och svalt håller sig länge (10 år eller längre). Om tomaterna ska stå i växthus kan man så frön och förkultivera plantorna inomhus i mars och för utomhusplantering i april. Det brukar ta 1-2 veckor innan tomatfrön gror.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 8:3. Så här kan småplantor av tomater se ut två veckor efter sådd. Datum: 2014-03-23.

Förökning med sticklingarDet är mycket lätt att ta sticklingar från tomatplantor. Skotten, som kommer i bladvecken ("tjuvar"), rotar sig ganska snabbt om man sätter dem i vatten, men det tar rätt så lång tid innan man får tomater på dessa sticklingar. Sticklingsförökning kan därför inte rekommenderas.

Allmänna kommen­tarerOm du har odlat en viss tomatsort, som du vill ta frön ifrån, så se upp för F1-hybrider. Det står på påsen om det är en F1-hybrid. F1-hybrider är inte stabila eftersom de utgör första generationen av en viss korsning. Det innebär att avkomman inte får samma egenskaper som föräldrarplantan.

Cocktailtomater är ofta fertila hybrider mellan Solanum lycopersicum och Solanum pimpinellifolium. Den sistnämnda är en vild körsbärstomat.

LänkTomatklubben.
Referenser1. Åke Truedsson, 2001. Tomater, Natur och Kultur/LTs förlag.
2. Anna Åkerman, 2014. Kampaniens röda guld. Natur & Trädgård, 1:52-57.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.