KNS-logotyp Kaggens Insektssida

Kaggens mobilsida

Honungsbi

Ordningsnamn:Steklar
Vetenskapligt ordningsnamn:Hymenoptera
Vetenskapligt namn:Apis mellifera
Engelskt namn:Western Honey Bee
Utbredningsområde:Honungsbin finns över hela världen där det finns blommor, som producerar nektar.
Storlek:Längd: 12 mm (arbetsbi), 14 mm (drönare) och 19 mm (drottning).
Fältkännetecken:Ett bisamhälle består av 20 000 till 70 000 arbetsbin (sterila honor), 200-300 drönare (fertila hanar) och en drottning (fertil hona). Drottningen är större än arbetsbina och hon har spetsigare bakkropp. Drotning och arbetsbin har vinklade antenner och två separata fasettögon. Drönarna har raka antenner, klumpig kroppsform och trubbig bakkropp samt stora facettögon, som möter varandra i pannan. Drönarna saknar gadd.
Larv:Larverna är vita och tillbringar hela sitt liv, som ägg, larver och puppor i sexkantig vaxceller, där de matas och sköts av arbetsbin. När det gäller bin, brukar man prata om yngel i stället för larver. Vaxcellerna används både som yngelkammare och för att lagra binas föda (nektar och pollen).
Övrigt:Honungsbiet domesticerades för mer än 5 000 år sedan och det finns 7 arter av honungsbin på Jorden och ca 35 underarter av dessa. Förutom produktion av honung och vax är honunsbin (och även vilda bin) mycket viktiga pollinatörer för vilda och odlade växter.

Foto: Kaggen. Honungsbi.
Fig. 22:1 Arbetare av honungsbin, som suger nektar och samlar pollen från silvermartorn. På biet överst till höger i bilden kan man sen pollenansamling på ett av det bakersta benparets fotled. Dessa honungsbin kommer sannolikt från ett bisamhälle hos en av våra grannar. Västeråkers - Höby, 2019-08-07.


Foto: Kaggen. Honungsbi.
Fig. 22:1 Arbetare av honungsbin, som suger nektar och samlar pollen från silvermartorn. Tack vare de vinklade antennerna kan man se att det är en arbetare. Västeråkers - Höby, 2019-08-07.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.