KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Ormvråk

Familjenamn:Hökartade rovfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Accipitridae
Vetenskapligt namn:Buteo buteo
Engelskt namn:Common Buzzard
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Ormvråken är en flyttfågel, men vissa individer kan övervinta i södra Sverige.
Storlek:Längd: ca 52 cm, vingspann: ca 120 cm och vikt: ca 1000 g.
Fältkännetecken:Ormvråken och sparvhöken är Sveriges talrikaste rovfåglar. Ormvråken kan vara svar att arbestämma eftersom det finns fler olika färgvarianter och oftast ser man den på långt håll. Den kan bl.a. förväxlas med fjällvråk men den har vit stjärt och ofta en ljusare fjäderdräkt. Ormvråken kan också förväxlas med bivråk, som dock är större och har längre vingar. Om man ser en rovfågel sitta på en stolpe eller i ett träd vid vägen, så är det sannolikt en ormvråk och kan man även urskilja ett ljusare band över bröstet, så kan man vara helt säker på att det är en ormvråk. Ormvråken ryttlar ibland (se övre vänstra fågeln nedan), men inte lika ofta som fjällvråken.

Läte(n):

När ormvråken flyger på hög höjd har den ofta ett jamande läte som brukar beskrivas som: "piijääh". Om detta ljud kommer från ett buskage, kan det även vara frågon om en nötskrika.

Ormvråk. Foto: Kaggen.
Fig. 24:1. Ormvråk, med ovanligt ljus fjäderdräkt. Västeråkers - Högby, september 2022.


Ormvråk. Foto: Kaggen.
Fig. 24:2. Ormvråk med en mer normal fjäderdräkt, som spanar efter ett lämpligt byte från sin utsiktsplats vid vägen. Efter en stund blir den irriterad av fotografen, så den lyfter och flyger till en säkrere plats. Detta syns i nästa figurserie (Fig. 24:3). Västeråkers - Högby, 2021-09-26.


Ormvråk. Foto: Kaggen.
Fig. 24:3. Ormvråken från föregående figur lyfter och flyger vidare, när fotografen kommer för nära.


Ormvråk. Foto: Kaggen.
Fig. 24:4. Ormvråken har en fin flyguppvisning över ängen vid Vålbergsbacken. På den övre vänsta bilden ryttlar den och sekunden efter dyker den ner mot ett byte, som den dock missade den här gången. Alla bilderna visar samma individ. 2016-08-02.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.