KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Bergfink

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Fringilla montifringilla
Engelskt namn:Brambling
Häckningsområde:Häckar i norra Svealand och i Norrland.
Flyttvanor:Bergfinken är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i västra och centrala Europa.
Storlek:Längd: ca 15 cm, vingspann: ca 26 cm och vikt: ca 25 g.
Fältkännetecken:Bergfinken liknar en bofink, men hanens färg på bröstet går mer i orangerött än tegelrött, som hos bofinkshanen. Bergfinkshonans bröst är blekt orangerött. På sommaren är bergfinkshanens huvud blåsvart.

Observationer

Foto: Kaggen. Bergfink
Fig. 10:1. Bergfinkar (Fringilla montifringilla), som födosöker vid vår "vinterfågelmatning". Hanen, med det mörka huvudet, till vänster och honan (eller kanske snarare en honfärgad hane) till höger. Dessa fåglar är nu på väg till sina häckningsplatser. Västeråker, 2021-04-05.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.