KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Wiks västra strandäng levererar

Idag (2024-04-11) observerades bl.a. följande fåglar vid Wiks västra strandäng:

  • Två snatteränder i par
  • Två bläsänder i par
  • Två årtor i par
  • Massor av krickor
  • En rödbena
  • Ca 10 enkelbeckasiner
  • Två skogssnäppor
  • En rördrom hördes tuta
  • Mm. mm. mm.

Notisens datum: 2024-04-11

Svartmes

Familjenamn:Mesar
Vetenskapligt familjenamn:Paridae
Vetenskapligt namn:Parus ater
Engelskt namn:Coal Tit
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Svartmesen är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 11 cm, vingspann: ca 19 cm och vikt: ca 9 g.
Fältkännetecken:Svartmesen är den minsta av mesarna och den liknar en liten och urblekt talgoxe. Färgerna går i svart, grått och vitt. Svartmesen saknat talgoxens "slips", har en stor vit nackfläck och har två vita vingband. Under vinterhalvåret kan svartmesen komma fram till fågelmatningar om de ligger i närheten av skog.

Svartmes. Foto: Kaggen.
Fig. 107:1. Bilder på svartmes i oliga vinklar vid fågelmatning i Västeråker. Läs om olika karaktäristika under Fig. 107:2. Datum: 2022-02-07.


Svartmes. Foto: Kaggen.
Fig. 107:2. Svartmes vid fågelmatning i Vreta. Bild A (Foto Hugo Johansson) visar svartmes till vänster och talgoxe till höger. Svartmesen är mindre, saknar "slips" och har en längre vit nackfläck. Bilderna B-D visar svartmesen i olika vinklar. I bild B, ser man nackfläcken tydligast och att svartmesen har två vita vingband. Datum: 2017-01-22.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.