KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Vattenrall

Familjenamn:Rallar (eller Sumphöns)
Vetenskapligt familjenamn:Rallidae
Vetenskapligt namn:Rallus aquaticus
Engelskt namn:Water Rail
Häckningsområde:Häckar i Götaland och Svealand
Flyttvanor:De flesta vattenrallarna flyttar till sydvästra Europa och medelhavsområdet under vintern, men i södra Sverige förekommer övervintrande individer vid öppet grunt vatten.
Storlek:Längd: ca 25 cm, vingspann: ca. 42 cm och vikt: ca 150 g.
Fältkännetecken:Vattenrallen är en relativt liten och kompakt fågel (stor som en koltrast). Den kan upplevas som ganska mörk. Vattenrallen har dock röd och ganska lång näbb, samt beige-aktiga ben och vita undre stjärttäckare. När man ser fågeln bakifrån syns stjärttäckarna tydligt eftersom den, liksom gärdsmygen, reser på stjärten.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:1. Vattenrall vid Lårstaviken. Bilderna visar en vattenrall i dess naturliga vintermiljö bland vass och buskar och i närheten av rinnande vatten där den kan födosöka efter sländlarver och andra småkryp. Vattenrallarna på denna sida stödutfodras med leverpastej och springer därför gärna på snön. Notera ögats röda iris, som syns bäst i bild B, och den röda näbben samt de stora fötterna (Bild A), som saknar simhud. Datum: 2017-02-24.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:2. Vattenrall vid Lårstaviken. På dessa bilder ser man tydligt den resta stjärten, som har vita undre stjärttäckare. Man brukar säga att vattenrallen är päronformad på grund av den mycket korta och resta stjärten. Datum: 2017-02-24.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:3. Vattenrallar vid Lårstaviken. Bilden visar två individer, som verkar utgöra ett par. Notera den varmt brun och svartmönstrade ryggen. Datum: 2017-02-24.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:4. Vattenrall vid Lårstaviken. Bilderna visar en tredje individ som höll till en bit från de andra två och verkade vara utstött (eller ev. sjuk). På båda bilderna kan man se den röda näbben och ögats röda iris. Båda bilderna visar också att rygg och vingovansidor är brun- och svartspräckliga. Benen kan upplevas som blekrosa (bild A) eller beige-aktiga (bild B). Bild A visar grå kind, haka, hals och bröst samt svart och vitrandig buk. På bild B kan man se att stjärten är rest och att de undre stjärttäckarna är vita. Datum: 2017-02-07.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:5. Vattenrall vid Lårstaviken. Bilderna visar en vattenrall i dess naturliga miljö på vintern där den födosöker i det grunda rinnande vattnet, som inte fryser till i första taget. På båda bilderna kan man se (eller ana) den resta stjärten med vita undre stjärttäckare och den långa röda och lätt böjda näbben. Datum: 2017-02-07.

Vattenrall. Foto: Kaggen.
Fig. 109:6. Vattenrall vid Lårstaviken. Bilderna visar en vattenrall i dess naturliga vintermiljö där den födosöker efter sländlarver och andra småkryp. Datum: 2017-02-10.

Tack vare en uppmärksam iaktagelse av Emil Viktor Nilsson, Biotopia, Uppsala (vetenskapspedagogen på Instagram och Naturpodden på Podcasts) kunde vattenrallarna observeras och fotograferas. Lyssna på Naturpodden, avsnitt 33. Nu matas de varje dag med leverpastej, som man också gör vid Råstasjön.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.