KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

FågelobservationerSenaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Kungsörn

Familjenamn:Rovfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Accipitridae
Vetenskapligt namn:Aquila chrysaetos
Engelskt namn:Golden Eagle
Häckningsområde:Häckar sparsamt i Skåne och Gottland samt något par i Uppland. Häckar också på otillgängliga platser i Norrland.
Flyttvanor:De flesta kungsörnarna stannar i Sverige under vintern, men kan dra sig södurut från sina ordinarie häckningsplatser. Under vintern kan man se sådana örnar runt Nysätra, Torstuna och Härnevi.
Storlek:Längd: ca 90 cm, vingspann: upp till 225 cm och vikt: ca 6 kg.
Fältkännetecken:En mycket stor örn med långa vingar och karaktäritiskt lång stjärt. Fjäderdräkten är brungrå med ljusa band på ovansidan. Huvudet är rödbrunt och ungfåglar har vita fläckar på vingarnas ovan- och undersida. Ungfåglar har också en vit stjärt med ett svart ändband och kan därför förväxlas med en havsörn.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.