KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

FågelobservationerSenaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Ägretthäger

Familjenamn:Hägrar
Vetenskapligt familjenamn:Ardeidae
Vetenskapligt namn:Casmerodius albus
Engelskt namn:Great egret
Häckningsområde:År 2012 häckade ägretthäger för första gången i Sverige och det var på Gottland. Nu förekommer några häckningar varje år i Sverige.
Flyttvanor:Ägretthägern övervintrar i Medelhavsområdet.
Storlek:Längd: ca 95 cm, vingspann: ca 155 cm och vikt: ca 1 kg.
Fältkännetecken:Ägretthägern har helvit fjäderdräkt. "Låren" (tibia) är rödaktiga under parningstid och annars gulaktiga. Tarserna är alltid mörka (nästan svarta). Näbben är svart under häckningstid och annars helgul.

Ägretthäger. Foto: Kaggen.
Fig. 123:1. Födosökande ägretthäger vid Dalbyviken. Den spanar efter ett lämpligt byte (A), ser någonting i vattnet (B), gör sig redo för ett utfall (C) och anfaller (D). Anfallet misslyckades dock den här gången. Datum: 2018-05-02.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.