KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Storspov

Familjenamn:Snäppor
Vetenskapligt familjenamn:Scolopacidae
Vetenskapligt namn:Numenius arquata
Engelskt namn:Eurasian curlew
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjälltrakterna.
Flyttvanor:Storspoven är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna runt Medelhavet och vid Mellaneruropas Atlantkust.
Storlek:Längd: ca 55 cm (varav näbb ca 12 cm, vingspann: ca 100 cm och vikt: ca 730 g.
Fältkännetecken:Storspoven är en stor vadare med lång nedåtböjd näbb. Fjäderdräkten är brunspräcklig och saknar röda nyanser vilket gör att den inte kan förväxlas med rödspov eller myrspov. Den kan dock förväxlas med småspoven som är mindre, vilket kan vara svårt att avgöra i fält. Om man ser fågeln framifrån kan man kanske se att småspoven har en tydlig ljus mittbena, vilket storspoven saknar.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.