KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

FågelobservationerSenaste observationer

Vinter igen

På grund av vinterns återkomst den 24 mars har massor av fåglar sökt sig till vår vinterfågel­matningar. Idag (26 mars) hade vi bl.a. ca. 25 bofinkar, 5 bergfinkar, 10 starar och, hör och häpna, en sånglärka vid vår vinterfågelmatning.

Notisens datum: 2023-03-27


Vårfåglar i Wik-parken

I dag (23 mars) sågs tofsvipor vid Wiks västra strandäng och ett par av knipa i det öppna vattnet utanför. Bofinken sjunger för fullt i Wiks naturpark och skogsduvan hörs ropa.

Notisens datum: 2023-03-23

Vigg

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Aythya fuligula
Engelskt namn:Tufted Duck
Häckningsområde:Häckar i nästan hela Sverige.
Flyttvanor:Viggen är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna där det finns öppet vatten, t.ex. efter de sydligare svenska kusterna.
Storlek:Längd: ca 45 cm, vingspann: ca 69 cm och vikt: ca 700 g.
Fältkännetecken:Viggen är en andfågel, där hanen är svart och vit i sin praktdräkt och svart och grå i eklipsdräkten. Honan är svart och brun, samt vit på vingarna, men det syns bara i flykten. Hanen har en lång och honan en kort nacktofs. Båda könen har gula ögon.

Vigg. Foto: Kaggen.
Fig. 27:1. Bilden visar rastande vigg i en av jordbasängerna vid den nedlagda sockerfabriken i Stege på Mön i Danmark. På bilden syns tre hanar, som är på väg att tappa sin praktdräkt och alltså på väg att få sin eklipsdräkt. Datum 2018-09-05.


Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.