KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Wiks västra strandäng levererar

Idag (2024-04-11) observerades bl.a. följande fåglar vid Wiks västra strandäng:

  • Två snatteränder i par
  • Två bläsänder i par
  • Två årtor i par
  • Massor av krickor
  • En rödbena
  • Ca 10 enkelbeckasiner
  • Två skogssnäppor
  • En rördrom hördes tuta
  • Mm. mm. mm.

Notisens datum: 2024-04-11

Storskrake

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Mergus merganser
Engelskt namn:Goosander
Häckningsområde:Häckar i nästan hela Sverige.
Flyttvanor:Storskraken är en flyttfågel och den tillbringar vintrarna där det finns öppet vatten, t.ex. efter Sveriges sydligare kuster.
Storlek:Längd: ca 63 cm, vingspann: ca 86 cm och vikt: ca 1600 g.
Fältkännetecken:I praktdräkt har hanen svarta och vita vingar samt vitaktig kropp och hals. Huvudet glänser i blågrönt och det är en skarp gräns mellan huvud och hals. Honan har brunt huvud och även hon har en skarp gräns mot halsen till skillnad från småskraken, som har en diffus gräns mot halsen. Båda könen har en krok längst ut på näbben, men den kan vara svår att se om man inte kommer nära fågeln.

Strorskrake. Foto: Kaggen.
Fig. 28:1. Rastande par av storskrake vid Wiks sydöstra strandäng. Hanen simmar först. Datum: 2018-05-08.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.