KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Gräsand

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Anas platyrhynchos
Engelskt namn:Mallard
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Gräsänder i Sverige flyttar söderut tills de hittar öppet vatten. I södra Sverige behöver de alltså inte flytta om det finns öppet vatten.
Storlek:Längd: ca 55 cm, vingspann: ca 88 cm och vikt: ca 1100 g.
Fältkännetecken:Gräsandshonan är brunspräcklig och liknar en hona av kricka och även en hona av snatterand. Snatteranden är dock är mindre. Gräsandens vingspegel är blå med vita kanter till skillnan mot krickans, som är grön och svart med vita kanter. Snatterandens vingspegel är vit och fyrkantig. En gräsandshane i praktdräkt har ett grönglänsande huvud med vit halsring och kan knappast förväxlas med någon annan fågel.

Läte(n):

Oroade gräsänder har ett mycket karaktäristiskt läte, som låter ungefär: "kväk-kväk-kväk-kväk".

Gräsand. Foto: Kaggen.
Fig. 41:1. Bild A visar ett par av gräsänder där honan står t.v. och hanen står t.h. Fåglarna visar vingspeglarna väldigt tydligt. Bild B visar en gräsandshona med ällingar (ungar). Båda bilderna är tagna vid Stege bukt på Mön i Danmark. Datum: A och B, 2018-09-07.


Gräsand. Foto: Kaggen.
Fig. 41:2. Gräsänder. Bild A visar ett par där hanen simmar först. Fåglarna är fotograferade på våren vid Wiks SV strandäng. Bilderna B och C visar en flock av änder vid ett vattendrag med öppet vatten på vintern i närheten av Wik. Datum: A, 2018-04-16. B och C, 2018-03-06.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.