Buskskvätta
| Familjenamn: | Flugsnappare |
|---|---|
| Vetenskapligt familjenamn: | Muscicapidae |
| Vetenskapligt namn: | Saxicola rubetra |
| Engelskt namn: | Whinchat |
| Taxonomi: | Buskskvättan har överförts från familjen trastfåglar till familjen flugsnappare. |
| Status i Sverige: | I Sverige klassas buskskvättan som livskraftig (LC). |
| Häckningsområde: | Häckar i hela Sverige, men endast sparsamt i fjällbjörkregionen. |
| Flyttvanor: | Buskskvättan är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i tropiska Aftrika, |
| Storlek: | Längd: ca 13 cm, vingspann: ca. 23 cm och vikt: ca 16 g. |
| Fältkännetecken: | Buskskvättan är en brunspräcklig liten kortstjärtat fågel med vit buk, gulbrun övergump och vit stjärt med svart ändband. Den har ljust ögonbrynstreck och hanen har mörka örontäckare. Fågeln sittr ofta upp upprätt och vippar långsamt med stjärten. |
Observationer

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.