KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida

Dalkarlskärret (Hammarskog)

Skrattmåsar. Foto: Kaggen.
April, 2018. Skrattmåsen är karaktärsfågel för Dalkarlskärret och här finns en stor koloni.
Dalkarlskärret är ett jättefint område inom Hammarskogs naturreservat och här finns goda möjligheter till ett trevligt och omväxlande friluftsliv. Isen lägger sig tidigt på Dalkarlskärret eftersom det är väldigt grunt och på vintern brukar man därför tidigt kunna ploga upp en skridskobana. Under vår och försommar är det ett fantastiskt fågelliv här och ljudbilden domineras av en stor skrattmåskoloni. Picnic-platser finns iordningställda och Uppsalas Naturskola brukar förlägga en del aktiviteter till Dalkarlskärret. På våren kan man lyssna på grodornas parningsläten och på solbelysta platser brukar man kunna hitta ormar. Fåglar kan observeras från två olika fågeltorn eller från någon av klipphällarna runt kärret. Fåglarna är förhållandevis oskygga eftersom de är ganska vana med att det rör sig folk i området. Att följa stigen runt Dalkarlskärret blir en sträck på 1,7 km.

Fåglar:

 • Skrattmås
 • Brun kärrhök
 • Gråhakedopping
 • Sothöna, Rörhöna
 • Snatterand, Årta
 • Enkelbeckasin

Några fler fakta:

 • Kommun, Skyddsår och Storlek: Uppsala, 2018 resp. 541 hektar (hela Hammarskogs naturreservat)
 • Förvaltare och Markägare: Uppsala kommun
 • Skyddstyp: Naturresevat
 • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Hammarskog.
 • Koordinater (WGS84): Norr 59,77624°, Öst 17,58546°

Hitta hit:

Dalkarlskärret ligger i Hammarskogs naturreservat, så man kan följa vägbeskrivningen till Hammarskog och därefter följa vägen ca 1 km. Man kan också komma från andra hållet och då åker man Dag Hammarskjölds väg från Uppsala mot Vårdsätra, men viker av vid Lurbobro och följer sedan skyltarna mot Uppsala-Näs och sedan mot Ytternäs och Vreta. Innan man kommer fram till Vreta tar man av till höger mot Hammarskog och efter ca 1 km är man framme vid Dalkarlskärret. Från Ytternäs finns det fina cykelvägar till både Dalkarlskärret och Hammarskog.

Bilder från Dalkarlskärret (Hammarskog)

Karta över hela Hammarskogs naturreservat. Den röda symbolen visar var Hammarskogs herrgård ligger. Kartor över områden runt Stora Kärret, Dalkarlskärret och Toran finns på separata sidor. Detaljer i området runt Dalkarlskärret visas på nästa bild i detta bildspel. Vreta udd är ett separat naturreservat, som kommer att beskrivas på en egen sida.
Karta över Dalkarlskärret, som ligger i Hammarskogs naturreservat. Kikarsymbolerna visar var det finns fågeltorn. Den streckade blå linjen visar cykelvägen till Hammarskog och den prickade blå linjen visar en av vandringsstigarna till Hammarskog.
Mars, 2024. Informatiomsskylt. En uppförstorad bild av själva kartan hittar man under Hammarskogs naturreservat.
Maj, 2024. Utsikt över Dalkarlskärret från det södra fågeltornet.
Mars, 2024. Öster om själva kärret växer många riktigt gamla ekar, som ger svalka under varma sommardagar.
Mars, 2024. Det finns också många stora stenblock öster om själva kärret samt berg i dagen.
Mars, 2024. Här ser man lite grand av berg i dagen och en fin vassrugge i motljuset.
Mars, 2024. Vid sidan av bryggan står en jättegran med några enorma grenar.
Mars, 2024. Här ligger områdets största stenblock och det brukar vara en populär klätterplats. För många år sedan, när Dalkarlskärret inte var så välbesökt, brukade rävar ha en lya under dessa stenar.
Mars, 2024. I anslutning till de stora stenblocken finns det ett fint fågeltorn och ...
Mars, 2024. ...från fågeltornet har man en fin utsikt över Dalkarlskärret. Till höger i bild ser man också en skridskoåkare.
Mars, 2024. Vissa ställen runt Dalkarlskärret är översvämmade på våren och därför har man byggt en del spångar. Här är en av dessa.
Mars, 2024. Nordväst om själva kärret finns också en jättefin ekbacke med många stora stenar.
Mars, 2024. Utsikt över Dalkarlskärret från den norra sidan.
Mars, 2024. Det södra fågeltornet, som ...
Mars, 2024. ... också ger en väldigt fin utsikt över Dalkarlskärret.
Mars, 2024. Bilden visar en bit av vägen mellan Vreta och Hammarskog via Dalkarlskärret, Vid vägen växer en gran, som har en märklig form på stammen. Notera att granen på den infällda bilden inte växer vid just det här vägavsnittet, så man får leta efter den i närheten. Detta är för närvarande bildspelets sista bild.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.