KNS-logotyp Naturreservat

Kaggens mobilsida


Landholmarna och Landholmsängarnas naturreservat

Nu finns information och bildspel om Landholmarna och Landholmsängarnas naturreservat på Kaggens Natursida.

Datum: 2024-09-27


Nåsten

Bombmurkla. Foto: Kaggen
April, 2024. Den sällsynta, rödlistade och fridlysta bombmurklan kan man hitta under våren i Nåsten.
Nåsten ingår i det fina naturreservatet Nåsten-Hågadalen, men här kommer Fjärilsstigen och Hågadalen att beskrivas separat. Faktauppgifterna nedan gäller dock hela naturreservatet Nåsten-Hågadalen. Detta naturreservat är ganska stort och kommer ev. att delas upp ytterligare. Naturreservatet Nåsten-Hågadalen är välkänt för de flesta Uppsalabor, eftersom det gränsar till stadsdelarna Flogsta, Eriksberg, Norby och Vårdsätra. Reservatet, som kan nås från många olika håll, är genomkorsat av fina promenadstigar, cykelvägar och ridvägar. På vintern finns här också många fina skidspår.

Svampar:

Bombmurkla

Några fler fakta:

  • Kommun, Skyddsår och Storlek: Uppsala, 2000 resp. 1754 hektar
  • Förvaltare och Markägare: Uppsala kommun resp. Uppsala Universitet, Svenska kyrkan, Kommunen, Staten och Privata
  • Skyddstyp: Naturreservat
  • Skötselplan: Naturvårdsverkets hemsida där man gör en sökning på Hågadalen-Nåsten.
  • Koordinater (WGS84) för parkeringen vid Lurbo: Norr 59,80196°, Öst 17,60383°

Hitta hit:

Nåsten kan nås från många olika håll och från de västra delarma av Uppsala är det promenadavstånd. Här beskrivs en väg, som förutsättar att man tar sig till Lurbo först med cykel, buss eller bil där man har två parkeringar att välja mellan. Från parkeringen får man gå eller cykla mot Hammarskog/Uppsala-Näs och efter ca 700 m från den södra parkeringen (se kartan i bildspelet) kommer man till Stabbymalmsvägen på höger sida. Där börjar också naturreservatet. Man får inte köra bil på Stabbymalmsvägen, så därför är det bra att cykla.

Bilder från Nåsten

Karta över naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Högby hatt ligger vid den röda cirkeln. Ekensberg ligger vid den röda rektangeln. Stabbymalmsvägen börjar vid den röda pilen.
April, 2024. Informationsskylten om naturreservatet Hågadalen Nåsten vid Lurbo. I det här bildspelet ska vi leta efter bombmurklor, som ska finnas i närheten av Högby hatt.
April, 2024. Karta och text på informationsskylten.
April, 2024. Efter 1,7 km från infarten till Stabbymalmsvägen kommer man till Ekensberg, som är en gård där man driver ett kaffé och kulturhus med österrikisk inriktning. Om man planerar att besöka Ekensberg, så bör man först kontrollera deras öppettider.
April, 2024. Karta på vägvisaren vid Ekensberg, som ligger vid den röda pilen på kartan. Högbyhatt är ett bergsområde vid den gröna pilen, som det kommer bilder på. Vid den blå pilen finns en liten skogstjärn, som det också kommer bilder på. Nu drar vi vidare mot Högby hatt.
April, 2024. Från cykelvägen kan man se bergsområdet Högby hatt, som ligger mitt i skogen och förmodligen är Nåstens högsta punkt efter Predikstolen. Vi går upp till toppen på Högby hatt.
April, 2024. Här ser man toppen på Högby hatt, som nästan ser ut som toppen av ett plommonstop. Det här är en lämplig fikaplats om man inte har småbarn med sig.
April, 2024. Här ser man toppen från ett lite längre avstånd och man kan gå ner från den här sidan.
April, 2024. Det finns en liten stig att följa, när man ska gå tillbaka från "baksidan".
April, 2024. Nu cyklar vi vidare för att försöka hitta bombmurklor.
April, 2024. Vid den här bänken parkeras cykeln och jag promenerar vidare.
April, 2024. Först går vi igenom en gles tallskog ...
April, 2024. ... och kommer fram till en liten skogstjärn, som finns med på kartan i början av bildspelet.
April, 2024. Vid den här tjärnen hade man placerat ut mikrofoner för att kunna avlyssna fågelsång under fågelsångsnatten (2024), som sänds en gång per år i radioprogrammet Naturmorgon (P1). Till höger om tjärnen kan man komma fram till en liten stig som ...
April, 2024. ... syns på den här bilden. Här går också en reservatgräns eftersom området runt skogstjärnen inte omfattas av själva naturreservatet. Går man vidare på den här stigen, så ... ... ...
April, 2024. ... ... ... kan man hitta ett litet området med BOMBMURKLOR! Bombmurklan är mycket sällsynt och därför rödlistad. Den är också fridlyst och får absolut inte plockas.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.